Sezóna 2010/2011

Dne 20. listopadu 2010 se uskutečnila brigáda, při níž byly prováděny hlavně terénní úpravy – odstranění kolejí po lesní technice; vyrovnání nerovností na trasách, jejich rozšíření z důvodu bezproblémového tažení vícero stop vedle sebe a rovněž i čištění od větví, kamenů a šišek. Zúčastnilo se jí asi 15 lidí, včetně několika zaměstnanců města Březové.

Sníh začal padat 25. 11. a stopař poprvé vyjel 29. 11. – tedy dříve, než došlo k zahájení sezóny např. na Božím Daru.

Začátkem druhého prosincového týdne přišla obleva. Devátého začal sníh znovu padat a opět mrzlo. Sněžilo i 17tého, Vánoce byly bílé a Silvestr rovněž.

30. prosince 2010 byl natažen zkušební okruh na sokolovském golfu, což městským a příměstským přineslo možnost zaběhat si ve stopě nedaleko od jejich bydliště.

Nový rok s sebou přinesl nečekaně vysoké teploty a déšť (na Kamenici a Lobzech mizela sněhová pokrývka rychleji, než v Sokolově) – proto byly k 8. lednu výjezdy dočasně přerušeny.

Teplého počasí využili lesáci a začali u lesní spojky z Lobzů na Kamenici těžit dřevo. Po ukončení těžby cestu stáhli radlicí, ale tím se její šířka zúžila z původních asi 5 metrů na polovic – zbylý prostor byl sice dostatečný na 2 stopy vedle sebe, ale nikoliv ještě i pro bruslení.

Stopař znovu vyjel 26. Nový sníh byl nesouměrně vysoký a pro tvoření ideálních stop bohužel nedostatečný.

Začátkem února se opět oteplilo a lesáci obnovili těžbu, tentokrát nad okruhem K2. Později se ochladilo, napadlo ještě pár centimetrů sněhu, ale na strojové stopy to již nebylo.

Sezóna byla ukončena v půlce března. Stopař během ní vyjel celkem 15 krát a najel 579 kilometrů.

Okruhy byly vedeny víceméně stejně, jak v předchozích sezónách a kvalita (zdvojování stop a rozšiřování prostor pro volný styl) byla preferována před kvantitou (okruh L2 – Pasecký vrch a okruhy nad Rovnou nebyly obnovovány při každém výjezdu).

Autor textu: M. Glassl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *